Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2010

Περί αρχαιολαγνείας και ημιμάθειας


«Και μία γλάστρα με βασιλικό μπορεί να συμβολίζει την ψυχή του Έθνους καλλίτερα από ένα δράμα του Αισχύλου» (‘Ιων Δραγούμης, Ελληνικός Πολιτισμός 1914)

«Το ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να διαβάζει, αυτό ‘ναι κάτι που καταστρέφει γρήγορα, όχι μόνο το γράψιμο, παρά και τη σκέψη. Έναν άλλο καιρό, το πνευμά ήταν Θεός, ύστερα έγινε άνθρωπος και τώρα κατάντησε πέρα για πέρα όχλος» (Φρ.Νίτσε, Έτσι μίλησεν ο Ζαρατούστρα 1885)

Ξεκινάω αυτό το άρθρο με δύο φράσεις από δύο μεγάλους άνδρες και φιλόσοφους. Ξεκινάω με δύο φράσεις φωτιά. Δύο φράσεις που προσφέρονται για παρεξήγηση από τους αφελείς αλλά στην πραγματικότητα έχουν τόσο πολύ βάθος και αλήθεια μέσα τους. Αξίζει να σταθεί κανείς αμίλητος μπροστά στο μεγαλείο τους και να σκεφθεί. Πρόκειται για δύο φράσεις προφητικές. Δύο φράσεις που δείξαν εν τη γεννέση του ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που βιώνει η Ελλάδα και γενικά ο Δυτικός κόσμος σήμερα. Και το δείξαν 96 και 125 χρόνια πρίν, αντίστοιχα. Το πρόβλημα αυτό είναι η σήψη που επικρατεί στις πανεπιστημιακές κοινότητες και τα αποτελέσματα αυτής. Πολλοί, συμπεριλαμβανομένου εμού, έχουν ασχοληθεί με την «αριστερή» πλευρά αυτής της σήψης. Όμως η «δεξιά» πλευρά της σήψης δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη παρόλο που είναι μικρότερη σε ποσοστό. Την έλλειψη της σε ποσοστό την αντισταθμίζει πολύ άνετα εκμεταλλευόμενη την ανάγκη του λαού για πατρίδα και γνώση. Βέβαια ούτε ο Νίτσε, ούτε ο Δραγούμης δεν είχαν υπόψιν τους ότι εν έτει 2010 θα υπάρχουν τηλεπωλητές Ελληνισμού που θα γράφουν αδιανόητες μπουρδολογίες με σκοπό την απόκτηση χρημάτων, την διαιώνιση του σκοταδιμού και τον αγωνιστικό αφοπλισμό του πραγματικού Ελληνισμού. Θέμα μας, όμως εδώ δεν είναι οι τηλεπωλητές για αυτό και θα παραθέσω δύο θαυμάσια άρθρα για αυτούς από την ηλεκτρονική ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής.Σκοπός μας εδώ είναι να δούμε μία πιο ύπουλη μορφή «σήψης» και αυτή είναι η αρχαιολαγνεία που οι παραπάνω τηλε-πωλητές αποτελούν μπάσταρδα παιδιά της. Αυτή έβλεπε ο Ίων Δραγούμης το 1914 και οδηγήθηκε στην συγγραφή της παραπάνω φράσης θέλωντας να δείξει την αξία των απλών λαϊκών πραγμάτων όπως μίας γλάστρας με βασιλικό που συμβολίζει το γήινο καθημερινό αγώνα ενάντια σε μία τραγωδία του Αισχύλου που συμβολίζει την αρχαιολαγνεία της τότε και της τώρα εποχής. Βεβαίως ένας φιλόσοφος του μεγέθους του Δραγούμη δεν γίνεται να έχει σε μία δυνατή φράση του ένα, μόνο, νόημα ή μία, μόνο, εξήγηση. Εγώ αυτό που έχω διαπιστώσει για την εν λόγω φράση, μέσω συζητήσεων και αναζητήσεων, είναι ότι εννοεί και τούλαχιστον ένα ακόμα νόημα. Η τραγωδία του Αισχύλου και το κάθε αρχαίο ελληνικό γραπτό στην εποχή του Δραγούμη ήταν κάτι που ήταν προσιτό μόνο σε μία οικονομική και μορφωτική ελίτ ενώ η γλάστρα με το βασιλικό ήταν κάτι που βρισκόταν σε κάθε ελληνικό σπίτι και άρα συμβολίζει καλύτερα το ελληνικό έθνος δείχνοντας και τους ήρωες του Γένους μας που δεν αφήσαν γραπτά ή ήταν μεταγενέστεροί του Αισχύλου. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η Φυλή δεν έχει προσφέρει μόνο Πλάτωνα αλλά και Λεωνίδα, όχι μόνο Μιλτιάδη αλλά και Μπουμπουλίνα και πάνω από όλους τον Άγνωστο Στρατιώτη. Τον παππού μου, τον παππού σου, την προγιαγιά σου που κουβάλαγε κάλτσες και πυρομαχικά πάνω στα βουνά. Τους προγόνους μας όλους που πολεμάγαν ώστε τώρα οι τηλε-πωλητές να μπορούν ελεύθερα να μας λένε ότι πρέπει να είμαστε καλά παιδιά και πειθήνιοι υπηρέτες του συστήματος μέχρι να έρθουν οι ΕΛ και να μας σώσουν.

Ο Νίτσε έβλεπε μία άλλη πεντακάθαρη απειλή. Την οχλοποίηση της Παιδείας και των πτώση των πανεπιστημιακών θώκων σε χέρια αμόρφωτα, ανίκανα και διεφθαρμένα. Έβλεπε το πνευμά να πεθαίνει κάτω από την επιβολή της χειραγωγημένης μάζας. Η προφητική ρήση αυτή του Νίτσε γίνεται εμφανής σήμερα. Έμμισθοι πράκτορες ξένων υπηρεσιών κάθονται σε πανεπιστημιακά έδρανα και ένα αμόρφωτο τσιράκι της Άγκυρας είναι στην θέση υφυπουργού παιδείας,ενώ στην θέση της υπουργού Παιδείας κάθεται μία Εβραία. Οπότε η κεφαλή της Ελληνικής Παιδείας έχει ήδη αλωθεί και το μόνο που θα απέμενε ως ελπίδα είναι η αντίδραση των γονέων και των ίδιων των μαθητών. Στις εφημερίδες παρελαυνούν ορδές παρακρατικών ψευτοδημοσιογράφων που ντροπιάζουν το επάγγελμα τους μεταδίδοντας ψέμματα και διαμορφώνοντας συνειδήσεις. Στο διαδίκτυο η ίδια εικόνα. Παρακρατικά τσιράκια και αμαθή-ημιμαθή φερέφωνα τους αποτελούν την πλειοψηφία των ιστολογίων και το μόνο που γνωρίζουν να κάνουν είναι να προπαγανδίζουν αντεθνικές και κυβερνητικές θέσεις και να στιγματίζουν όλους τους αντιφρονούντες ως φασίστες. Εγώ από την άλλη θα κάνω το εντελώς αντίθετο. Θα σας προτρέψω να τους διαβάσετε. Να δείτε ότι τα μόνο τους επιχειρήματα είναι ο φόβος των «φασιστών» και ο «ανθρωπισμός». Δηλαδή μόνο ταμπέλες και ωραία λόγια...Από ουσία τίποτα. Διαβάστε τους και κρίνετε τους. Η αλήθεια είναι ότι οι εθνομηδενιστικές απόψεις και τα τσιράκια τους, οι ψευδολόγοι πάντα υπήρχαν. Όμως γιατί στα χρόνια του Δραγούμη και του Περικλή Γιαννόπουλου δεν είχαν «ακροαματικότητα»; Αυτό συνέβαινε γιατί η πανεπιστημιακή κοινότητα αποτελούταν από πραγματικά φωτισμένους ανθρώπους και τέτοιες απόψεις δεν μπορούσαν να ειπωθούν δημόσια χωρίς να προκαλέσουν γέλιο. Και έτσι αυτές κυκλοφορούσαν κρυφά και υπόγεια ανάμεσα στα χέρια τρελών και γραφικών. Ενώ τώρα που η «γνώση» έχει γίνει «κτήμα» των πολλών όλα αυτά μπορούν και κυκλοφορούν άνετα και χωρίς καμμία αντίδραση. Βάζω εισαγωγικά στην λέξη γνώση γιατί αυτή δεν είναι γνώση είναι σκόπιμη παραχάραξη εγγράφων και της Ιστορίας με πολύ πονηρούς αποδομητικούς σκοπούς. Βάζω σε εισαγωγικά την λέξη κτήμα γιατί μόνο κτήμα τους δεν έχουν την γνώση. Αντιθέτως «μαθαίνουν» μόνο μέσα από αποσπάσματα που είναι φτιαγμένα και ραμμένα για την διδαχή ψεμμάτων. Ένα παράδειγμα που με έχει στιγματίσει καθώς τα μάτια μου πονέσαν όταν το είδα είναι ότι ο Πλάτων μιλά ενάντια στην ιδιοκτησία... Ω τι ημιμάθεια στρατευμένη είναι αυτή... Τι αισχρό αποσπασματικό διάβασμα... Ιδού και το κείμενο για να μην με χαρακτηρίσουν και μερικοί μορφωμένοι ότι λέω ψέμματα και πούν ότι κανείς δεν θα μπορούσε να γράφει τέτοιες αηδίες.


Δείτε πως βάζουν τους Σοφιστές δίπλα στους εχθρούς τους. Δείτε πως παραβλέπουν στα περισσότερα σημεία να λένε ότι αυτοί είναι σοφιστές και ήταν κατακριτέοι από την αρχαία Ελληνική ελίτ. Δείτε πως παραποιούν αυτά που είπαν οι μεγάλοι φιλόσοφοι όπως ο Πλάτων. Δείτε τα ψέμματα. Και το δυστυχές είναι ότι πλέον όλοι αυτοί έχουν κοινό ανάμεσα σε ανθρώπους αμόρφωτους και ακαλλιέργητους που σε μία άλλη εποχή θα ήταν προφυλαγμένοι μέσα στην αμάθεια τους από αυτές τις επικίνδυνες σοφιστείες. Ενώ τώρα βασιλεύει η ημιμάθεια. Ας δούμε μερικά αποφθέγματα σχετικά με την ημιμάθεια.

Η ημιμάθεια είναι η τρομερότερη μάστιγα της ανθρωπότητας . Τελείως άγνωστη μέχρι την εποχή μας είναι χειρότερη από την πανούκλα , την πείνα , και τον πόλεμο. (Ντοστογιέφσκι , Οι Δαιμονισμένοι)

Η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια . (Του Λαού)

Προφανώς και ο Νίτσε δεν μιλά για ελιτισμό εδώ. Ούτε για αποκλεισμό του λαού από την δυνατότητα της μόρφωσης. Απλά καταδεικνύει την απειλή της ημιμάθειας.

Ας μιλήσουμε όμως τώρα και για μερικούς που δεν λένε ψέμματα, αλλά οι μόνες δράσεις τους για την Ελλάδα είναι οι εκδηλώσεις για διάβασμα ποιημάτων ή θεατρικές παραστάσεις. Οι άνθρωποι ζούν και αναπνέουν Αρχαία Ελλάδα και μονίμως δηλώνουν την απέχθεια τους για αυτό που έχει γίνει η Ελλάδα σήμερα. Και όσο αηδιάζουν από την σημερινή Ελλάδα τόσο και περισσότερο κλείνονται στον αρχαιοελληνικό μικρόκοσμο τους. Κατασκευή σπαθιών και εικονικές μάχες για να ζήσει ο κάθε κοιλαράς μεσήλικας την Μάχη Του Μαραθώνα. Ξεχνά όμως δύο βασικές διαφορές. Πρώτον οι ήρωες Μαραθωνομάχοι δεν είχαν κανονίσει μπουφέ μετά την μάχη, ούτε φωτογράφηση. Μόνον την κηδεία τους είχαν ετοιμάσει γιατί ξέραν οτι περισσότερες ήταν οι πιθανότητες να πεθάνουν παρά να ζήσουν. Δευτερόν οι Μαραθωνομάχοι πολεμάγαν μιά μάχη που γινόταν ΣΗΜΕΡΑ, για αυτούς. Δεν πολεμάγαν μια μάχη που έγινε πριν 2500 χρόνια. Δεν είχαν ξεχάσει την Ελλάδα του ΣΗΜΕΡΑ για να κλειστούν στην μελέτη της Ελλάδας του ΧΘΕΣ. Γνωρίζαν Ιστορία και την χρησιμοποιούσαν για τον μοναδικό της πραγματικό σκοπό. Ως οδηγό για το ΑΥΡΙΟ! Η απάντηση σε αυτούς τους πραγματικά μορφωμένους αλλά με έλλειψη πνευματός ανθρώπους δεν έρχεται από τον Νίτσε αλλά από τον Περικλή Γιαννόπουλο.

"Φυλάτε τη Γη σας και την Τιμή της μόνο με Σπαθί. Πάψετε σαπιοδάσκαλοι και σαπιορήτορες- ΑΝΑΦΟΡΑΤΖΗΔΕΣ- να εξευτελίζετε τη Φυλή. Πάψετε παλιόγριες τις κλάψες, τα σάλια, τα μελάνια και πιάστε το Σπαθί. Τα πάντα στη Ζωή -Η ΦΥΣΙΣ ΤΟ ΛΕΕΙ- κατακτώνται με το Σπαθί."- ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν νομίζω ότι αυτή η φράση του Περικλή Γιαννόπουλου χρειάζεται πολλές εξηγήσεις... Η μάχη είναι σήμερα. Αν είστε αγανακτησμένοι και αηδιασμένοι με την σύγχρονη Ελλάδα και βλέπετε πόσο πιο ωραία ήταν στην Αρχαία Ελλάδα τότε ελάτε να πολεμήσουμε όλοι μαζί για να φτιάξουμε την κατάσταση. Δυστυχώς, για εσάς, η χρονομηχανή δεν έχει εφευρεθεί ακόμα (και μάλλον θα αργήσει να εφευρεθεί άμα αληθεύουν αυτά που λέει ο Hawking) οπότε καλύτερα να αφήσετε στην άκρη τα σχέδια να μεταναστεύσετε χρονικά στην Αρχαία Ελλάδα. Αγώνας εδώ και τώρα για το εδώ και το τώρα. Αγώνας σε όλα τα επίπεδα. Αγώνας πνευματικός, αγώνας ενημερωτικός, αγώνας πεζοδρομιακός, αγώνας εθνικός. Αγώνας! Αγώνας! Αγώνας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου